World War III sau Covid 19 -“testul mileniului”? de Mister B

Incep prin a va spune ca aceasta criza profunda provocata de Covid 19 poate reprezenta debutul celui de al 3 lea razboi mondial. Un altfel de razboi, un razboi al distrugerii companiilor,un razboi al distrugerii echilibrului mondial. Daca cineva crede ca scapa se inseala amarnic.
Aceasta criza afecteaza fiecare familie,fiecare afacere, in general orice spirit antreprenorial.
Bursele din intreaga lume vor suferi pierderi insurmontabile.
Doar doua domenii vor creste in urmatoarea perioada: industria alimentara ,precum si industria medicamentelor
Din punct de vedere al rezultatelor financiare, anul 2020 este compromis. Marea majoritate a companiilor de pe bursa lucreaza cu o marja de profit extrem de mica, raportata la cifra de afaceri. In lunile martie,aprilie si poate si mai(in cazul cel mai optimist) veniturile acestor companii scad semnificativ,in timp ce costurile se pastreaza aproximativ constante, fiecare afacere urmand sa inregistreze pierderi, care nu vor mai putea fi recuperate pana la sfarsitul anului 2020.
Pentru anul 2020 este putin probabil sa ne mai asteptam la dividende din partea companiilor prezente pe bursa. Toate companiile vor cauta sa gestioneze rezervele interne pt a nu intra in faliment.
Statul romanesc, prin guvernantii alesi de popor,nu se implica pe bursa pt a ajuta companiile pe care,tot el ,in calitate de actionar le stoarce de dividende pentru a-si asigura veniturile de la buget.
Cat despre ajutorul dat populatiei in acasta situatie de criza, simpla masura de a plati un somaj tehnic companiilor,precum si amanarea la plata a ratelor si dobanzilor persoanelor fizice, pana la inceputul anului 2021, reprezinta o picatura de apa intr-un ocean.
In loc sa se investeasca in spitale, in calitatea personalului aparatului de stat,in sistemul educational,statul arunca bani de 30 ani in directia policienilor si a acolitilor acestora
Viitorul unei tari este asigurat de generatia tanara, pe care statul o ignora cu desavarsire. Politica pe care se merge este una singura…TRAIM ASTAZI DE PARCA NU AR MAI EXISTA UN MAINE!
CU atatia analfabeti in aparatul de stat, cu atatea secretare cu apucaturi “animalice”, de “gazele” curtate de interesati,cu atatia corupti…care este drumul Romaniei? Doar un singur drum exista,catre groapa mediocritatii. In Romania a fost incurajat fenomenul analfabetismului. Cu cat sunt mai multi, cu atat este mai usor sa ii duci intr o directie extrem de bine gandita de catre clasa politica…catre NICAIERI!!!
Si cel mai rau este ca viitorul acestor generatii care vor urma este unul compromis
O tara care se imprumuta lunar pentru a plati pensiile si salariile aparatului de stat,este o tara compromisa,fara viitor!
Spre deosebire de Italia si Spania, Romania are norocul ca marea majoritate a populatiei nu foloseste sapunul. Acest fapt, in mod paradoxal, a dus la o imunizare suplimentara a populatiei Romaniei. Pai sa iasa un italian iarna, sa-si faca nevoile la un wc in fundul curtii. Garantez ca se intoarce in zece minute cu … pneumonie. Pana la urma si COVID 19 are “onoarea” lui.
Pe de alta parte Romania nu sunt atat de multe persoane infectate doar din cauza faptului ca nu avem posibilitatea testarii lor.
In realitate numarul celor infectati cu COVID 19 este, cel mai probabil, de cateva zeci de mii.
Pe zi ce trece vom afla cifrele reale, care vor arata extrem de rau. Dar nu e vorba aici despre nicio saritura a cifrelor de la o zi la alta. E vorba de capacitarea noastra de testare.
Toata aceasta pandemie reprezinta, de fapt, o reasezare a topului puterilor mondiale. Nu este simpla coincidenta ca in China acest virus a luat nastere. Si culmea, chiar China o sa iasa invingatoare din acest joc pandemic. Marele perdant al acestui joc este America. Spre deosebire de celelalte natii, in America vor exista cei mai multi morti si foarte multe milioane de persoane contaminate. Pare un scenriu de film hollywoodian regizat de … chinezi.
In cateva luni reactia Americii o sa apara si nu o sa fie doar un simplu foc de paie.
Alta miza a acestei pandemii este pretul petrolului. Aici mai intervine si lumea araba. America este lovita foarte grav datorita pretului redus al petrolului ( 21 dolari). Dar si o alta putere mondiala este lovita similar Americii, Rusia. Pretul redus al petrolului este doar unul conjunctural. Arabia Saudita profita de situatia creata de pandemie, de consumul de petrol redus, in lunile februarie-mai 2020 si duce pretul petrolului de la 50 dolari la 21 dolari. Acest pret este de fapt pretul de extractie pentru America si Rusia. Extractia petrolului pt Arabia Saudita are un pret de circa 11 dolari barilul. Niciodata America si Rusia nu vor sta sa priveasca cum falimentul se apropie de ei. Vor reactiona curand. Repet, tara cea mai lovita de aceasta criza urmeaza sa fie America. Spun urmeaza pentru ca pandemia in America este in stadiu incipient.
In urmatoarea perioada sfatuiesc investitorii sa stea departe de piata pentru ca vor mai urma scaderi masive pe burse.
Dar ca orice in mecanism financiar, cel mai probabil, in circa 2 ani de zile, bursele isi vor reveni. Problema este ce reasezari de “trupe”, la nivel mondial, vom avea atunci si cum ne vom descurca?
Ramane totusi intrebarea din titlu : avem de a face cu un nou razboi mondial sau este doar testul acestui inceput de mileniu? Ce fel de test? Voi reveni intr-un material viitor.

Visits: 3118 Today: 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.