Sosoaca si Lazarus cer Bruxelles-ului sa activeze imediat “Mecanismul european de protectie civila” in cazul inundatilor din Romania

 

Către

Comisarul pentru Managementul Crizelor Janez Lenarčič

Director General Maciej Popowski, Directoratul General pentru Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar

 

Vă solicităm activarea Mecanismului european de protecție civilă (ECPM) în cazul inundaţiilor care au avut loc în România în ultimele zile care au dus la numeroase decese şi la pagube însemnate pentru zeci de mii de cetăţeni români.

Inundaţiile au afectat judeţele Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui, iar două judeţe, Vaslui şi Galaţi, sunt în stare de calamitate totală. Este vorba de zeci de mii de animale moarte, mii de locuinţe şi autovehicule distruse, şcoli, cabinete medicale şi facilităţi economice inundate, infrastructura de toate tipurile scoasă din uz.

România nu are politică de prevenţie şi nici pregătire pentru protecţia civilă şi pentru a face faţă calamităţilor, ca urmare există bătrâni morţi în case care nu pot fi scoşi din locuințele lor, iar copiii din zonele afectate nu mai pot merge la şcoală. În condiţiile în care oamenii au pierdut tot ce aveau, Guvernul a oferit suma de 2000 euro pentru orice persoană decedată și 2000 euro pentru refacerea casei, în condiţiile în care zonele respective sunt afectate de sărăcie lucie, iar cei mai mulți trăiesc sub pragul sărăciei.

În timp ce refugiaţilor ucraineni li s-au oferit chirii pe gratis, iar copiilor de ucraineni un ajutor de 800 euro pe lună, plus bani pentru cumpărături, combustibil gratis și încă li se mai acordă aceste facilităţi, şi au fost cazaţi în hoteluri de 4 și 5 stele, cetăţenii români sunt trimişi să stea în corturi pe câmp pe o vreme cumplită, ceea ce arată o dublă măsură inacceptabilă.

Situaţia este gravă şi în continuare, aşteptându-se noi inundaţii, plus pericolul creşterii fluviului Dunărea care pune în pericol alte zeci de localităţi, terenuri agricole, locuinţe şi alte bunuri materiale.

Din acest motiv, considerăm că activarea Mecanismului european de protecție civilă pentru zonele calamitate din România reprezintă o urgenţă imediată pentru a veni în sprijinul zecilor de mii de cetăţeni români care şi-au văzut locuinţele distruse, precum şi pentru prevenirea dezastrelor pe care următoarele inundaţii le-ar putea aduce, cel mai mare pericol fiind creşterea Dunării. Considerăm că prevenirea unor catastrofe umanitare şi salvarea de vieţi omeneşti în România poate fi făcută prin activarea în cel mai scurt timp a Mecanismului european de protecție civilă, un alt obiectiv fiind sprijinirea directă a celor afectaţi de inundaţii pentru a avea adăposturi şi a primi susţinerea necesară pentru a face faţă acestor provocări ale naturii.

 

Cu considerație,

 

MEP Diana Iovanovici-Șoșoacă

MEP Luis-Vicenţiu Lazarus

 

 

Visits: 231 Today: 2

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *